NANOTEHNOLOGIJA



Nanotehnologija
Što je to?

Nanotehnologija je skup disciplina koje se bave istraživanjem, razvojem i primjenom struktura, uređaja i sustava kojima su izmjere reda veličine atoma, molekula i makromolekula, a koji zahvaljujući svojim malim izmjerama imaju posebna svojstva. Jedno od najvažnijih otkrića nanotehnologije su alotropske modifikacije ugljika fuleren i nanocjevčice. Nanocjevčice su zavijene i u cijev spojene grafenske plohe. Oni su najčvršći poznati materijali, a struktura i svojstva čine ih idealnima za ojačane kompozitne materijale i nanomehaničke sustave. Imaju i odlična električna svojstva. . Pod utjecajem električnog polja mogu emitirati svjetlost, pa su već proizvedeni prvi zasloni u boji koji se zasnivaju na tom efektu. Također, očekuje se da će primjena nanocjevčica u stvaranju kompozitnih materijala, elektroničkih i logičkih sklopova i zaslona postati vrlo važna.










Primjena u medicini

Kada su kod osobe stradale u požaru opekline na tijelu tako opsežne da na tijelu ne preostaje dovoljno kože koja bi se mogla presaditi na oštećena mjesta, pribjegava se presađivanju kože dobivene laboratorijskim uzgojem. Taj proces je dugotrajan te se trebalo naći neko drugo rješenje. Kada su kod stradalog u požaru opekline tako opsežne da na tijelu ne preostaje dovoljno kože koja bi se mogla presaditi na oštećena mjesta, pribjegava se presađivanju kože dobivene laboratorijskim uzgojem. Međutim, proces uzgoja koji kreće od bolesnikovih vlastitih stanica kože je dugotrajan, a zamijećeno je i da nepravilnosti u strukturi polimernih materijala mogu u sporiti, a mogu i omesti željeni proces. Problem je riješio tim znanstvenika iz različitih dijelova Europe. Oni su razvili nov način postizanje željene građe polimernih materijala na razini nano strukture. Razvili su novu lasersku strukturu koja omogućava dobivanje površina polimera željene nano strukture. Nano strukture dobivene primjenom nove laserske tehnike imaju sposobnost utjecanja na ponašanje i rast sranica. Primjenom različitih polimera iz matičnih stanica po potrebi će se dobivati stanice mišia, živaca, srca, kosti ili bilo koje druge. Zbog afiniteta za ljudska tkiva i stanice, polimerni materijali također će se moći primijeniti u dobivanju različitih implantata. Već i danas od polimernih materijala se izrađuju krvne žile i srčani zalisci. Koristeći novu lasersku tehniku dobivaju se kvalitetniji polimeri, što će smanjiti opasnost odbacivanja implantata, kao i omogućiti stvaranje niza novih materijala još bolje prilagođenih tijelu bolesnika. Istraživanja su pokazala da se nanočestice mogu upotrebljavati za oštećivanje, a čak i uništavanje stanica raka iznutra. Nanotehnologijom se nastoji ostvariti precizniji učinak lijekova za borbu protiv raka. To liječenje je preciznije te sprječava oštećivanje zdravih stanica. Zahvaljujući nanočesticama dizajniranima za vezivanje na stanice raka, tumori se mogu vidjeti na rendgenima u puno ranijem stadiju razvoja bolesti.


“laboratorijsko dobivanje organa potrebnih za liječenje ljudi još uvijek samo daleka težnja znanstvenika”. Ipak ovim projektom smo se približili još jedan korak do ostvarenja tog sna.”